Glaukom

Dijagnostika
Što je glaukom?


Glaukom je neurodegenerativna bolest vidnog živca koja, ako nije pravovremeno dijagnosticirana i liječena, može dovesti do potpunog gubitka vida. Povišeni intraokularni tlak često se naziva glaukomom što nije u potpunosti točno. Neke osobe oštećenja vidnog živca razvijaju pri vrlo niskom očnom tlaku, dok druge povišeni očni tlak imaju godinama, a da pritom ne dolazi do oštećenja. Postoji više vrsta glaukomske bolesti koje možemo podijeliti u dvije kategorije: kronični i akutni glaukom.
Kronični problem je češći i napreduje sporo tako da oboljela osoba primjeti simptome tek kad je bolest znatno uznapredovala. Upravo zato ga nazivamo „tihi ubojica vida“.
Akutni glaukom nastupa naglo i često je popraćen brojnim bolnim nuspojavama (glavobolja, mučnina, povraćanje), a ako se pravovremeno ne reagira, oštećenje i gubitak vida mogu nastupiti vrlo naglo.
Glaukom se diljem svijeta po učestalosti smatra drugim najčešćim uzročnikom sljepoće jer bolest pogađa približno jednu od 500 osoba u dobi od 50-80 godina. U rizičnu skupinu isto tako spadaju oni pacijenti koji imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu na glaukomsku bolest. Kako bi se glaukomska bolest sa sigurnošću dijagnosticirala potrebno je napraviti detaljnu antiglaukomsku obradu koja sadržava analizu vidnog polja (Octopus), kompjutersku analizu vidnog živca (OCT PNO) i pregled specijaliste oftalmologa.Kandidati


Kompletna antiglaukomska obrada se predlaže napraviti kod svih koji imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu na glaukomsku bolest ili predispoziciju za dobivanje iste.Oporavak


Ako se potvrdi dijagnoza glaukoma terapija je obično doživotna i potrebno je redovito raditi kontrole, kod težih slučajeva svakih par mjeseci a kod lakših slučajeva kod koji je očni tlak pod kontrolom jednom godišnje.
Brzo i jednostavno

Naručite se za pregled

Spremni smo za bilo koju vrstu problematike vezanu uz vaše oči. Pošaljite nam upit i u najkraćem mogućem roku dobit ćete odgovor od našeg stručnog tima.
  Kontakt


  Telefon

  +385 1 3702-201
  +385 91 470-2201


  Lokacija

  Ilica 129,
  10000 Zagreb


  Email

  info@poliklinikavukas.hr
  Pratite nas na društvenim mrežama


  www.facebook.com/ocnapoliklinikadrvukas


  www.instagram.com/ocnapoliklinika_drvukas
  Copyright by Očna poliklinika dr. Vukas 2021. Sva prava pridržana.

  Copyright Očna poliklinika dr. Vukas. Sva prava pridržana