Operacija sive mrene

Operacija sive mrene

Imate poteškoća sa čitanjem teksta? Ne brinite! Stisnite play i POSLUŠAJTE GA.
0:00
0:00

Siva mrena ili katarakta jedan je od glavnih uzroka sljepoće u svijetu i najčešće se javlja kod osoba starije životne dobi te se uspješno može izliječiti jedino operativnim zahvatom. Očna mrena je zamućenje prirodne leće oka najčešće nastalo procesom starenja, ali koje može stvarati velike poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti te ga je potrebno ukloniti jednim od najizvođenijih zahvata na očima – ultrazvučnom operacijom sive mrene.

Opis zahvata

Ultrazvučna operacija sive mrene s ugradnjom intraokularne leće najčešće je izvođen operativni zahvat na očima u svijetu. S velikim ponosom možemo reći kako je naša Poliklinika prva u Hrvatskoj, prije više od 20 godina, započela s primjenjivanjem najmodernijih pristupa ovoj vrsti zahvata. U posljednjih 25 godina naši vrhunski stručnjaci uspješno su obavili preko 10 000 operacija sive mrene. Osim što ovim zahvatom uklanjamo očnu mrenu, također u potpunosti korigiramo kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam te čak i dioptriju za čitanje.

U Očnoj poliklinici dr. Vukas operacija očne mrene izvodi se pomoću najmodernije ultrazvučne metode ili tzv. fakoemulzifikacije. Riječ je o operativnom zahvatu u kojem se ultrazvučnom sondom uklanja zamućena prirodna leća oka i ugrađuje sintetička, bistra leća. Ako se katarakta nalazi na oba oka, moguća je operacija jednog i drugog oka isti dan. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji uz primjenu kapljičnog anestetika i traje svega 10 do 15 minuta, a komplikacije su svedene na minimum. Operacija je potpuno bezbolna, bez rezova i šivanja te pacijent nakon operacije i kratke opservacije liječnika može ići kući.

Napretkom tehnologije nije samo napredovalo tehničko izvođenje zahvata, već i vrste umjetnih leća koje se ugrađuju prilikom istog.

Vrste intraokularnih leća

Danas su na tržištu dostupne različite vrste i kategorije intraokularnih leća (IOL) ovisno o potrebama pacijenta. IOL je dizajnirana tako da bude trajna zamjena za prirodnu leću oka.

Monofokalne leće

vrsta intraokularnih leća kojima se korigira kratkovidnost (miopija) ili dalekovidnost (hiperopija). Omogućavaju dobar i jasan vid za gledanje na daljinu, ali će i dalje biti potrebno nositi naočale za čitanje tj. za vid na blizinu.

Multifokalne leće

vrsta intraokularnih leća koje pacijentu omogućavaju čitav raspon vida – na blizu, srednju i daleku udaljenost. Ugradnjom multifokalnih leća osigurava se gotovo potpuna neovisnost od nošenja naočala nakon operacije sive mrene.

Torične leće

vrsta intraokularnih leća koje ispravljaju rožnični astigmatizam, omogućavajući svjetlosnim zrakama da uđu u oko s manje izobličenja. Torične leće osiguravaju poboljšani vid na daljinu za pacijente s astigmatizmom, ali će i dalje biti potrebne naočale za vid na blizinu.

Torične multifokalne leće

vrsta intraokularnih leća kojima se istovremeno može ispraviti astigmatizam i bilo koja vrsta dioptrije te omogućuje dobar vid na svim udaljenostima.

EYHANCE/VIVITY leće

IOL leća koja korigira vid na daljinu i omogućava rad na srednju udaljenost bez nošenja naočala. No za sitniji tekst na blizu, nošenje naočala će biti potrebno.

Koji su najčešći simptomi sive mrene?

 • Mutan i zamagljen vid
 • Otežane svakodnevne aktivnosti – vožnja automobila, gledanja televizije, čitanje, hodanje stepenicama, noćni vid
 • Promjena dioptrije
 • Osjetljivost na svjetlost
 • Dupla slika

Važno je napomenuti

Razvoj sive mrene potpuno bezbolan! Upravo iz tog razloga, preventivan godišnji pregled vida izrazito je važan kako bi se pojava očne mrene otkrila na vrijeme i unaprijed spriječile dodatne komplikacije koje mogu nastati gustom uznapredovalom mrenom.

Kandidati

Siva mrena ili katarakta najčešće se javlja kod osoba zrelije dobi (60+), ali prirodan proces starenja nije jedini ‘krivac’ ove česte očne bolesti. Neovisno o godinama, očna mrena može nastati i kao posljedica metaboličke bolesti poput dijabetesa, raznih trauma, primjene kortikosteroida ili može biti genetski uvjetovana tj. nasljedna.

Važno je napomenuti

Za operaciju sive mrene vaše oko ne smije biti pod upalom i terapijom! Glaukom, dijabetes, povišeni krvni tlak ne predstavljaju problem za pristupanje operaciji, ako su pod kontrolom i zdravstvenim nadzorom.

Priprema

Na zahvat nije potrebno doći na tašte. Preporučujemo da sa sobom povedete pratnju jer nije dozvoljeno upravljanje motornim vozilima nakon operacije. Ako uzimate terapiju za određenu medicinsku problematiku (dijabetes, krvni tlak, probleme sa štitnjačom i sl.) i na dan samog zahvata nastavite s istom, osim ako vam naš kirurg na pregledu nije izričito naglasio suprotno. Na zahvat ne morate nositi dodatnu robu, papuče, mantile i sl., sve potrebno ćete dobiti u našoj Poliklinici.

Na dogovoreni termin dođite bez šminke.

Tijek Zahvata

Na dan operacije pacijent dolazi u Polikliniku i potpisuje informativni pristanak za ultrazvučnu operaciju sive mrene s ugradnjom IOL-a. U pristanku su objašnjeni koraci operacije, njezina svrha, informacije o vrsti leća koja se ugrađuje, moguće nuspojave i očekivani rezultati.

Nakon pročitanog i potpisanog pristanka, medicinska sestra će vam ukapati kapi za širenje zjenica nakon kojih je potrebno pričekati do 30 minuta za njihovo potpuno djelovanje. Zjenice proširujemo kako bismo kirurgu olakšali uvid u stanje oka tijekom samog zahvata.

Nakon djelovanja kapi, odlazite u pretprostor u kojem oblačite opremu za operacijski zahvat koju čine mantil, kapica i nazuvci na obući. Nakon oblačenja zaštitne opreme, ulazite u salu gdje će vam medicinska sestra nakapati kapljični anestetik. Riječ je o vrsti anestezije u kojoj nema uboda i potpuno je bezbolna. Nakon što započne djelovanje anestetika (30 sek), liježete ispod operacijskog mikroskopa i vrši se dezinfekcija operativnog polja (oko i periokularno područje) Betadinom (jod). Ako ste alergični na jod, postoje alternativni načini za sterilizaciju operativnog područja.

Nakon dezinfekcije, na lice i vrat postavlja se sterilna prekrivka koja ima otvor na području oka. Na samo oko pozicionira se držač (blefarostat) koji omogućuje da je oko otvoreno tijekom cijelog zahvata. Ne morate se brinuti da ćete treptanjem ili gledanjem u stranu napraviti nešto što bi zasmetalo tijeku operacije.

Operacija sive mrene

Sam zahvat započinje postupkom u kojem kirurg radi dva stepeničasta mikroreza/otvora (do 2mm) na rožnici oka kroz koje, vrlo preciznom ultrazvučnom sondom, ulazi u kapsulu leće. Ultrazvučnim valovima usitnjava i razgrađuje zamućenu leću te ju potom, kroz istu sondu, usisava van – tzv. procesom fakoemulzifikacije.

Prof.dr.sc. Damir Bosnar

Neposredno prije ugradnje nove leće, kirurg u oko postavlja viscoelastic, želatinastu masu koja dodatno štiti unutarnju stranu rožnice tijekom zahvata. Na mjesto zamućene leće kirurg ugrađuje i centrira novu sintetičku leću koja odmah zauzima prirodan oblik u samoj kapsuli.

Nakon ugradnje, oko se ispire posljednji put s fiziološkom tekućinom, a mikro rezovi se samoobnovom, preko noći, vraćaju u prvobitno stanje. Nema potrebe za šivanjem istih.

Cijeli postupak traje 15 -ak minuta.

Napomena

Ako se radi o jednostavnoj problematici, ne živite u Zagrebu ili ste slabopokretna osoba, postoji mogućnost napraviti pregled i zahvat u istom danu kako bismo vam olakšali cijeli postupak.

Oporavak

Neposredno nakon zahvata idete kući i oko ne treba biti pokriveno. Prvi dan vid je zamagljen zbog proširenih zjenica, ali već drugi dan očekuje se poboljšanje vida. Nakon operacije primjenjuje se terapija u obliku antibiotskih kapi koja se kapa 3-4 puta na dan kroz iduća tri do četiri tjedna.

Na prvu kontrolu dolazite odmah jutro nakon zahvata na kojoj ćete dobiti detaljna uputstva o idućim kontrolama i daljnjem korištenju terapije.

Prvih 7 dana je zabranjeno trljanje očiju, umivanje vodom, teži fizički napor, odlazak u saunu itd.

Otprilike mjesec dana nakon zahvata određuje se finalna dioptrija koja će ovisiti o ugrađenoj vrsti leće.

Mjere opreza

Vrlo rijetke nuspojave:

 • Kod izrazito gustih mrena moguć je duži oporavak
 • Zbog terapije i samog zahvata moguća je pojava suhoće očiju koja se na vrlo jednostavan način suzbija i liječi (kapanjem umjetnih suza)

Cijena

Do kraja mjeseca iskoristite do 200€ POPUSTA po oku na operaciju sive mrene i riješite se zamućenog vida!

U cijenu zahvata uključena je kapljična terapija nakon zahvata i sve kontrole koje slijede (najčešće 3 dolaska).

U cijenu zahvata nije uključen prvi oftalmološki pregled.

U suradnji s bankama, Poliklinika Vukas osigurava mogućnost plaćanja na rate, ali i beskamatno plaćanje do određenog broja rata.

Više o načinima plaćanja i cijenu zahvata možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike OVDJE

Zahvat izvodi

 • Damir BosnarProf. dr. sc. Damir Bosnaročna pozadina, refraktivna kirurgija, siva mrenaSaznajte više
Operacija sive mrene

Pošaljite nam upit

  Poliklinika Vukas
  Kako Vam možemo pomoći? Pošaljite nam poruku i odgovorit ćemo u najkraćem mogućem roku.