Ugradnja PREMIUM očnih leća

Imate poteškoća sa čitanjem teksta? Ne brinite! Stisnite play i POSLUŠAJTE GA.
0:00
0:00

Velika vam je želja riješiti se naočala ili leća, ali se na oftalmološkom pregledu potvrdilo da niste idealan kandidat za lasersku korekciju vida? Ne brinite, postoji rješenje! U Poliklinici Vukas ugrađujemo različite PREMIUM intraokularne leće koje trajno rješavaju razne problematike vida, a optička pomagala postaju stvar prošlosti.

Što je ugradnja intraokularne leće?

Riječ je o sigurnom i brzom operativnom zahvatu u kojem se vaša prirodna očna leća zamjenjuje umjetnom, intraokularnom lećom (IOL) s odgovarajućom dioptrijom. Cilj zahvata je ispravljanje refraktivne pogreške ili staračke dalekovidnosti (prezbiopija) te samim time oslobođenje od naočala i/ili kontaktnih leća.

Napomena

Refraktivne pogreške su dalekovidnost (plus dioptrija), kratkovidnost (minus dioptrija) i astigmatizam (nepravilna zakrivljenost rožnice).

Kako izgleda zahvat?

U Poliklinici Vukas ugradnja leće izvodi se ambulantno što znači da neposredno nakon zahvata i kratke opservacije liječnika idete kući. Iako je zahvat siguran, brz i bezbolan, riječ je o složenom mikrokirurškom zahvatu za koji je potreban iskusan i vješt kirurg. U našoj Poliklinici ovu ulogu ima vrhunski prof.dr.sc. Damir Bosnar koji iza sebe ima velik broj odrađenih zahvata i zadovoljnih pacijenata te s razlogom nosi titulu Najdoktora već 5 godina zaredom. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji uz primjenu kapljičnog anestetika i traje svega 10 do 15 minuta te isti dan možete napraviti operacija oba oka. Ugrađenu leću nećete osjetiti, trajna je i nije ju potrebno mijenjati. Princip zahvata identičan je operaciji sive mrene, koristeći istu najmoderniju ultrazvučnu metodu ili tzv. fakoemulzifikaciju. Detaljni koraci zahvata nalaze se OVDJE.

Operacija sive mrene

Tko je kandidat za ovaj zahvat?

Ugradnja intraokularne leće prikladna je za:

 • sve osobe koje žele trajno rješenje za svoje refraktivne pogreške, odnosno osobe koje se zauvijek žele riješiti optičkih pomagala.
 • Ako vam je na oftalmološkom pregledu potvrđeno da iz određenog razloga (visoka dioptrija, tanka rožnica itd.) niste kandidat za lasersku korekciju vida

U Poliklinici Vukas, prije svake odluke, radimo detaljan oftalmološki pregled kojim ćemo sa sigurnošću potvrditi jeste li kandidat za ugradnju leće i koja je metoda liječenja najbolja za vašu problematiku.

Koje vrste leća se koriste u Poliklinici Vukas?

U Poliklinici Vukas ugrađujemo PREMIUM intraokularne leće tri različita svjetski poznata proizvođača iz područja optike i optoelektronike te dugogodišnjih partnera Poliklinike – Zeiss, Alcon i Johnson&Johnson.
Ovisno o problematici i potrebama naših pacijenata, moguća je ugradnja:

 • Multifokalnih leća (Zeiss)
 • EYEHANCE leća (Johnson&Johnson)
 • VIVITY leća (Alcon)

EYEHANCE intraokularna leća koja korigira vid na daljinu i omogućava rad na srednju udaljenost (65 – 80 cm) bez nošenja naočala. Nakon ugradnje, noću i u slabije osvjetljenim prostorijama nema pojave svjetlosnih krugova ili ‘prstenova’ (halo efekti) i pacijentima nisu potrebna optička pomagala u brojnim svakodnevnim aktivnostima poput: rada na računalu, kuhanja, vožnje automobila, gledanje tv-a, predstava u kazalištu ili kinu i sl. Nakon ugradnje, očekuje se dovoljna kvaliteta vida za npr. mogućnost rada na mobitelu, satu i sl., ali za sitniji tekst na blizu i dugotrajnije čitanje, nošenje naočala će biti potrebno.

VIVITY intraokularna leća je najnovija vrsta leća u Alconovom bogatom portfoliju koja korigira vid na daljinu i omogućava izvrstan vid na srednju udaljenost te pruža funkcionalni vid na blizinu.  Za ovu vrstu leće karakteristično je što posjeduje specifične filtere najvišeg stupnja zaštite očne pozadine i njezinom se ugradnjom gotovo u potpunosti uklanjaju neželjeni halo efekti.

Multifokalne leće su vrsta intraokularnih leća koje pacijentu omogućavaju čitav raspon vida – na blizu, srednju i daleku udaljenost. Ugradnjom multifokalnih leća osigurava se gotovo potpuna neovisnost od nošenja naočala nakon operacije. No, važno je napomenuti da se ipak u jednoj mjeri narušava kvaliteta noćnog vida i moguća je pojava halo efekata.

ADD – ON leće su vrsta intraouklarnih leća koje se ugrađuju kod pacijenata koji su već operirali sivu mrenu, ali im je ostala određena dioptrija (dalekovidnost, kratkovidnost, astigmatizam i potreba za naočalama na blizu) i nisu zadovoljni s nošenjem optičkih pomagala. Riječ je o dodatnoj multifokalnoj leći koja se ugrađuje u oko s ciljem uklanjanja preostale dioptrije i gotovo potpune neovisnosti od nošenja naočala.

Prednosti ugradnje premium leća?

Često se navodi da je ugradnja intraokularne leće izvrsna alternativa tradicionalnim metodama laserske korekcije vida (LASIK i PRK), a razlozi su sljedeći

 • Nakon ugradnje nema suhoće očiju
 • Mogućnost raspona različitih dioptrija i nema povratka iste
 • Leća je doživotna i nije ju potrebno mijenjati
 • Pacijent ju ne osjeti
 • Intraokularna leća uz popravak dioptrije, osigurava pacijenta od nastanka sive mrene
 • Brz, siguran i bezbolan zahvat
 • Osobe koje su već operirale sivu mrenu i dalje mogu biti kandidat za ovaj zahvat

Koliko traje oporavak nakon zahvata?

Neposredno nakon zahvata idete kući i oko ne treba biti pokriveno. Prvi dan vid je zamagljen zbog proširenih zjenica, ali već drugi dan očekuje se poboljšanje vida. Nakon operacije primjenjuje se terapija u obliku antibiotskih kapi koja se kapa 3-4 puta na dan kroz iduća tri do četiri tjedna.

Na prvu kontrolu dolazite odmah jutro nakon zahvata na kojoj ćete dobiti detaljna uputstva o idućim kontrolama i daljnjem korištenju terapije.

Prvih 7 dana je zabranjeno trljanje očiju, umivanje vodom, teži fizički napor, odlazak u saunu itd.

Zahvat izvodi

 • Damir BosnarProf. dr. sc. Damir Bosnaročna pozadina, refraktivna kirurgija, siva mrenaSaznajte više

Pošaljite nam upit

  Poliklinika Vukas
  Kako Vam možemo pomoći? Pošaljite nam poruku i odgovorit ćemo u najkraćem mogućem roku.