Stražnji segment

Vitrektomija
Opis zahvata


Pars plana vitrektomija (PPV) je mikrokirurška operativna tehnika u kojoj se sa specijalnim instrumentima operiraju različite bolesti mrežnice. Također, veliki broj bolesti za koje se do unatrag nekoliko godina smatralo da su inoperabilne. Poput:

 • krvarenja kod dijabetičke retinopatije,
 • zamućenja ili različite komplikacije u staklovini,
 • ablacija mrežnice,
 • ruptura makule (žute pjege),
 • epiretinalna membrana,
 • strana tijela koja su ušla u oko nakon povreda te mnoga druga stanja

Zahvat se izvodi u lokalno potenciranoj anesteziji, ali ako se radi o kompliciranim slučajevima tada u obzir dolazi i opća anestezija. Ovisno o predoperativnom stanju oka i dobi pacijenta moguće je prilikom izvođenja vitrektomije u jednom aktu napraviti i operaciju sive mrene. Kod težih stanja se nakon zahvata u oku privremeno ostavi „tamponada“ silikonskim uljem kako bi se dodatno osigurale nježne strukture unutar oka. Oporavak nakon zahvata je individualan ali najčešće traje par mjeseci.Kandidati


Kandidati su svi pacijenti koji imaju potvrđene gore navedene dijagnoze ukoliko nakon zahvata očekujemo poboljšanje vida ili ukoliko želimo zaustaviti progresiju pogoršanja vida.Oporavak


Zahvat traje otprilike 45 minuta i pacijent se odmah nakon zahvata otpušta doma. Prvih tjedan dana preporuča se izbjegavati trljanje očiju i teži fizički napor. Antibiotske kapi koriste se oko 2 tjedna nakon zahvata. Konačni rezultati ovise o stanju oka prije zahvata, a puni oporavak najčešće traje par mjeseci.
Brzo i jednostavno

Naručite se za pregled

Spremni smo za bilo koju vrstu problematike vezanu uz vaše oči. Pošaljite nam upit i u najkraćem mogućem roku dobiti ćete odgovor od našeg stručnog tima.
  Kontakt


  Telefon

  +385 1 3702-201
  +385 91 470-2201


  Lokacija

  Ilica 129,
  10000 Zagreb


  Email

  info@poliklinikavukas.hr
  Pratite nas na društvenim mrežama


  www.facebook.com/ocnapoliklinikadrvukas


  www.instagram.com/ocnapoliklinika_drvukas
  Copyright by Očna poliklinika dr. Vukas 2021. Sva prava pridržana.

  Copyright Očna poliklinika dr. Vukas. Sva prava pridržana