Kontrola kratkovidnosti kod djece

Činjenica je da su digitalni ekrani velik dio našeg svakodnevnog života i da je današnji svijet postavljen tako da se i većina aktivnosti naše djece odvija pred ekranima. Nažalost, rezultat navedenog je rapidni rast tzv. ‘Ipad generacije’, djece s visokom stopom kratkovidnosti ili miopije koju je potrebno zaustaviti! Pitate se kako – rješenje vam donosimo u nastavku!

Što je to kratkovidnost?

Miopija ili kratkovidnost je refraktivna pogreška oka koja se najčešće javlja već u djetinjstvu. Riječ je o stanju oka kod kojeg se svjetlosne zrake lome ispred mrežnice, umjesto direktno na njoj zbog blago izdužene očne jabučice. Upravo iz tog razloga, dijete ne može jasno i oštro vidjeti udaljene predmete bez optičkih pomagala.

Bitno je napomenuti da se kratkovidnost razvija i raste usporedno s razvitkom djeteta, tj. rastom oka što može uzrokovati različite poteškoće i ograničenja u životu vašeg djeteta. Osim što kratkovidnost smanjuje sposobnost djece da aktivno sudjeluju u svim željenim aktivnostima koje im nosi djetinjstvo, ona može dovesti i do raznih zdravstvenih problema s očima u budućnosti. Genetiku naše djece ne možemo promijeniti, ali definitivno možemo poduzeti neke dodatne korake kako bismo sačuvali njihovo zdravlje i pružili im sretno djetinjstvo koje zaslužuju!

Simptomi kratkovidnosti

Najlakše ju je prepoznati ako dijete približava objekte interesa očima (mobitel, tablet, knjigu), česte glavobolje, prekomjerno treptanje oka i škiljenje. Ako već imate školarce, oni će vam se i sami otvoreno požaliti da ne vide dovoljno jasno sadržaj s ploče. Primjećujete li bilo koji od navedenih znakova slabijeg vida kod djeteta – svakako je vrijeme za kompletan oftalmološki pregled i mišljenje stručnjaka!

Uzroci nastanka kratkovidnosti

Genetika

Genetski faktor ima velik utjecaj na pojavu miopije. To znači da ako je netko od roditelja kratkovidan, velika je vjerojatnost da će i djeca biti kratkovidna. Točnije, ako je samo jedan od roditelja kratkovidan, 30% su šanse da će i dijete biti kratkovidno, a ako su oba roditelja kratkovidna taj postotak se penje na visokih 50%. Stoga, izrazito je bitno prepoznati znakove kratkovidnosti kod djece na vrijeme i ne odgađati taj prvi oftalmološki pregled.

Prekomjeran rad na blizu

Dolazak pandemije ‘ubacio je u još višu brzinu’, već neizbježnu, digitalnu transformaciju naših života! Cijeli današnji svijet pa tako i aktivnosti naše djece odvijaju se pred ekranima i zahtijevaju rad na blizu te pretjerano naprezanje očiju. Alarmantni rezultat navedenog je jedna cijela generacija mladih ljudi s visokom stopom kratkovidnosti!

3 načina kontrole kratkovidnosti

Ako ste u kategoriji roditelja čijem djetetu je već potvrđena kratkovidnost i pitate se što sad, kako je kontrolirati i zaustaviti – na pravom ste mjestu! U nastavku vam donosimo najuspješnije medicinsko rješenje zaustavljanja miopije kod djece i dvije aktivnosti koje će vam zasigurno biti od pomoći.

Jednodnevne meke kontaktne leće

Posebna vrsta leća koje su se, u velikom broju slučajeva, pokazale kao najbolje i najuspješnije rješenje za zaustavljanje kratkovidnosti kod djece! Riječ je o jednodnevnim mekim kontaktnim lećama specifično dizajniranim za kontrolu kratkovidnosti odnosno usporavanje progresije miopije kod djece u dobi od 6 – 18 godina. Najbolji rezultati bilježe se kod djece u dobi od 8 do 12 godina zbog izrazito lake primjene i spremnosti na suradnju.

U Poliklinici Vukas na raspolaganju su vam vrhunski stručnjaci posebno educirani za ovu vrstu kontaktnih leća koji s vama detaljno prolaze sve korake procesa – od kompletne oftalmološke obrade djeteta do edukacije nošenja i upotrebe leća. Ako je vaše dijete unazad tri mjeseca obavilo kompletan oftalmološki pregled kod subspecijaliste (dječjeg oftalmologa) u nekoj drugoj instituciji nije ga potrebno ponavljati, dovoljno je da na konzultacije za kontrolu miopije ponesete postojeći nalaz.

Cijenu kompletnog paketa kontrole kratkovidnosti kod djece možete pronaći OVDJE.

Aktivnosti na otvorenom

Djeca većinu svog vremena provode u zatvorenim prostorima, od učionica do kutaka njihovih dječjih soba. Upravo zato, kad je god moguće, pokušajte različite aktivnosti planirati na otvorenom. Brojna istraživanja pokazuju da povećana aktivnost na danjem svjetlu (2 do 3 h dnevno) usporava pojavu kratkovidnosti za čak 11 do 34%! Razlog je taj što komponente sunčeve svjetlosti aktiviraju rast vitamina D u tijelu koji nosi bitnu ulogu u rastu dječjih očiju. Također, u otvorenom prostoru djeca su više angažirana u radnjama i aktivnostima gledanjem na daljinu. A i znamo da se najljepše uspomene iz djetinjstva stvaraju upravo u druženju i igri u punim parkovima i na igralištima, zar ne?

Smanjenje i racionalno korištenje svih vrsta ekrana

Podaci iz različitih studija koje su obuhvatile čak 2,1 milijun ispitanika potvrđuju da je kratkovidnost najviše uzrokovana načinom života u kojem digitalni ekrani imaju vodeću ulogu. Živimo u digitalno doba u kojem su neke od najosnovnijih aktivnosti nezamislive bez korištenja laptopa, mobitela ili tableta. Naravno, nerealno je zahtijevati od naše djece da potpuno izbace ove alate, ali pokušajte utvrditi ograničenja korištenja koja će vam pomoći da postignete tu, svima željenu, ravnotežu.

Pregled djece od 4 godine starosti pregledava

  • Neven MiličićDr. med. Neven Miličićopći oftalmološki pregledi, refraktivna kirurgija, dječja oftalmologijaSaznajte više

Pošaljite nam upit

    Poliklinika Vukas
    Kako Vam možemo pomoći? Pošaljite nam poruku i odgovorit ćemo u najkraćem mogućem roku.