Glaukom

Glaukom

Imate poteškoća sa čitanjem teksta? Ne brinite! Stisnite play i POSLUŠAJTE GA.
0:00
0:00

Glaukom je neurodegenerativna bolest očnog živca koja po svojoj učestalosti zauzima visoko drugo mjesto glavnih uzročnika sljepoće u svijetu! Jedna od njegovih bitnih karakteristika je da vrlo često nema upozoravajućih simptoma. Upravo iz tog razloga, glaukom je potrebno ciljano tražiti i unaprijed spriječiti prije nego li napravi velika oštećenja!

Što je glaukom?

Glaukom je progresivna bolest u kojoj dolazi do oštećenja i odumiranja vidnog živca koji povezuje oko s našim mozgom. Jedan od vodećih rizičnih faktora ovog stanja je visoki intraokularni (očni) tlak koji se stvara u oku zbog pojačanog nastajanja ili slabijeg protoka očne vodice. Riječ je o prozirnoj tekućini koja se nalazi u unutrašnjosti oka i ima primarnu funkciju prehrane određenih struktura oka i održavanja očnog tlaka. Uslijed neravnoteže u njezinom nastajanju i/ili oticanju dolazi do stvaranja povišenog tlaka unutar očne jabučice. S obzirom na to da je očna jabučica zatvoren sustav, povišeni intraokularni tlak pritišće očni živac koji se s vremenom oštećuje.

Važno je napomenuti da oboljeli u početnom stadiju bolesti nemaju nikakvih značajnih simptoma koji upućuju na ovu progresivnu bolest zbog čega ga često nazivaju i ‘tihim ubojicom’ vida.

Glaukom je bolest kod koje najvažniju ulogu ima ciljani oftalmološki pregled koji osigurava rano otkrivanje bolesti, odgovarajuće liječenje, kontrolu tijeka bolesti i trajnu prevenciju gubitka vida.

Važno je napomenuti

Povišeni intraokularni tlak često se naziva glaukomom što nije u potpunosti točno. Neke osobe oštećenja vidnog živca razvijaju pri vrlo niskom očnom tlaku, dok druge povišeni očni tlak imaju godinama, a da pritom ne dolazi do oštećenja – takvo stanje naziva se očna hipertenzija. Normalna vrijednost očnog tlaka iznosi između 10-21 mmHg (milimetara žive).

Koje su vrste glaukoma?

Kronični glaukom se javlja kod 90% slučajeva svih glaukoma. Napreduje vrlo sporo i postepeno bez ikakvih simptoma što je ujedno glavni razlog zašto ga pacijenti primijete tek kada je bolest već znatno uznapredovala. Na početku ne uzrokuje promjene u vidu, ali s vremenom oštećenje vidnog živca napreduje. Prvo pogađa periferni vid što znači da oboljele osobe imaju osjećaj gledanja kao kroz tunel zbog suženja vidnog polja. Ako se bolest ne prepozna i ne liječi na vrijeme dolazi do nepovratnog oštećenja živčanih niti odgovornih za centralni vid te na posljetku i do sljepoće.

Primjer tunelskog vida

Akutni glaukom je puno rjeđi, ali nastupa naglo i često je popraćen bolnim nuspojavama poput glavobolje, mučnine i povraćanja. Uzrok mogu biti razni upalni procesi, traume i genetska predispozicija. Akutni glaukom je uvijek hitan slučaj i potrebno je odmah potražiti stručnu pomoć.

Uzroci i rizični faktori glaukoma

 • Povišen očni tlak (najčešće)
 • Osobe starije od 40 godina
 • Visoka kratkovidnost
 • Genetska predispozicija
 • Dijabetes
 • Povišeni krvni tlak (hipertenzija)

Iako je glaukom bolest koja je vrlo postepena, neprimjetna i bez značajnih simptoma, postoji nekoliko znakova upozorenja koji se javljaju kada bolest napreduje:

 • crvene i suhe oči
 • neodređena nelagoda i/ili bol u očima
 • zamagljen vid
 • glavobolja

Dijagnosticiranje glaukoma

Najpravilniji i najsigurniji način otkrivanja glaukoma je detaljan i ciljani oftalmološki pregled. No, pregled vida u koji spada samo mjerenje očnog tlaka nije dovoljan za točnu dijagnozu.

Tijekom kompletnog pregleda za utvrđivanje glaukoma naši stručnjaci će:

 1. napraviti opći oftalmološki pregled koji uključuje određivanje dioptrije, mjerenje očnog tlaka i pregled prednjeg te stražnjeg segmenta oka na biomikroskopu sa širenjem zjenica
 2. gonioskopiju – dijagnostički postupak kojim se procjenjuje očni kut i otkriva eventualna predispozicija za nepravilno otjecanje očne vodice.
 3. pahimetriju – mjerenje debljine rožnice
 4. OCT – kompjutersku analizu vidnog živca u sklopu kojeg se mjere njegovi različiti segmenti te debljina živčanih vlakanca. OCT je izrazito bitna pretraga koja mjerenja vrši u mikronima, vrlo sitnim jedinicama koje golim oku nisu vidljive.

Mjerenje vidnog polja (OCTOPUS) – posebnim glaukomskim programom detektiraju se i najmanji ispadi odnosno oštećenja u vidnom polju za svako oko posebno. Ovu pretragu je često potrebno ponoviti više puta jer se rezultati oslanjaju na subjektivni dojam pacijenta tako da rezultati nisu svaki puta jednaki.

Glaukomsko liječenje

Liječenje je moguće provoditi na tri različita načina:

 • korištenjem lijekova u obliku kapi
 • laserskim tretmanom
 • kirurškim zahvatom
Glaukomsko liječenje

Kapljično liječenje je primarno i najčešće, a riječ je o raznim vrstama kapi za oči koje propisuje isključivo specijalist oftalmologije. Glaukomsko liječenje kapima je doživotna terapija koja zahtjeva disciplinu i kontinuirano korištenje kako bi se spriječilo daljnje propadanje vidnih funkcija. S obzirom na to da je glaukom bolest bez izraženih simptoma, izrazito je važno da pacijent na svoju ruku ne prestaje s terapijom!

Ako kapljično liječenje kod pacijenta uzrokuje alergijsku reakciju, crvenilo, natečenost ili izrazitu suhoću očiju, upućuje se na operativni zahvat koji može biti laserski ili kirurški.

Glaukomsko liječenje

Glaukom

Pošaljite nam upit

  Poliklinika Vukas
  Kako Vam možemo pomoći? Pošaljite nam poruku i odgovorit ćemo u najkraćem mogućem roku.