Lasersko skidanje dioptrije (SMILE)

30% popustana pregled za lasersku korekciju vida
Naručite se

Imate poteškoća sa čitanjem teksta? Ne brinite! Stisnite play i POSLUŠAJTE GA.
0:00
0:00

Jeste li znali da čak 84% ljudi navodi vid kao najbitnije osjetilo? U potpunosti se slažemo! Svaka osoba koja ima problem s vidom dobro je upoznata s činjenicom koliko to može biti ograničavajuće, kako u svakodnevnim aktivnostima, tako i u onim posebnim trenucima i doživljajima koji obogaćuju naš život.

No, zahvaljujući nevjerojatnom napretku laserske tehnologije skidanja dioptrije posljednjih 30 godina, u svega nekoliko trenutaka, možete biti oslobođeni naočala, a život s konstantnim ograničenjima ostaviti iza sebe!

Opis zahvata

Voljeli biste jasno vidjeti lice voljene osobe bez optičkih pomagala ili se baviti sportskim aktivnostima bez straha da će vam se, tijekom istih, razbiti par naočala koje ste skupo platili? Imamo odgovor za vas – lasersko skidanje dioptrije!

Josip Brekalo - SMILE metoda

Što je to lasersko skidanje dioptrije?

Riječ je o najizvođenijem oftalmološkom zahvatu na svijetu u posljednjih deset godina kojim se refraktivna pogreška ispravlja laserskim oblikovanjem rožnice, odnosno površine oka.

U Poliklinici Vukas laserska korekcija vida izvodi se najnaprednijom i najpreciznijom ReLEx SMILE (Small Inscision Lenticule Extraction) metodom pomoću VisuMax femtosekundarnog lasera čiji je tvorac svjetski poznata i vodeća tehnološka tvrtka iz područja optike i optoelektronike te dugogodišnji partner Poliklinike – njemačka tvrtka Zeiss.

SMILE predstavlja prvu i najsigurniju metodu kojom je započela treća generacija laserskog skidanja dioptrije i važno ju je razlikovati od njezinih prethodnika, PRK i LASIK zahvata koji spadaju u prvu te drugu generaciju laserske korekcije dioptrije. Također, SMILE metoda uspješno se izvodi od 2012. godine u cijelom svijetu i koja iza sebe ima više od 6 milijuna zadovoljnih pacijenata!

S velikim ponosom možemo reći da je naša Poliklinika, jedina u Hrvatskoj, u svoju ponudu uvela revolucionarnu ReLEX SMILE metodu koja, zahvaljujući svojim brojnim prednostima, otvara ‘vrata’ potpuno novoj generaciji laserske korekcije vida!

Što je femto laser?

Femtosekundarni laser je uređaj najviše kvalitete koji emitira ultrakratke svjetlosne impulse (1 femtosekunda = 0.000000000000001 sekunda).

ReLEX SMILE – budućnost laserskog skidanja dioptrije

Predstavljamo vam najmoderniju tehniku laserskog skidanja dioptrije kojom se na vrlo precizan i minimalno invazivan način može operirati miopija ili kratkovidnost (do -10,00 dioptrija) i astigmatizam u vrijednostima do -/+ 5,00 a primjerena je i za pacijente s tankom rožnicom te sindromom suhog oka.

Ono što SMILE metodu izdvaja od njezinih prethodnika (PRK i LASIK metode) je minimalno invazivna procedura i brzina oporavka nakon zahvata. SMILE predstavlja idealno rješenje za osobe s vrlo aktivnim načinom života kojima je potreban najbrži mogući povratak svakodnevnim aktivnostima.

Prednosti SMILE metode

SMILE metoda

Kandidati

SMILE metoda korigira:

 • MIOPIJU (kratkovidnost) do -10,00 dioptrija
 • ASTIGMATIZAM DO -/+ 5,00
 • OBOJE

Također, kandidati su svi pacijenti u starosti od 18 – 40 godina koji imaju stabilnu dioptriju.

Kako bismo utvrdili jeste li idealan kandidat za SMILE ReLEX metodu potrebno je obaviti detaljan pregled vida za lasersku korekciju dioptrije koji uključuje:

 • Kontrolu dioptrije
 • Mjerenje očnog tlaka
 • Skijaskopiju
 • Pregled biomikroskopom
 • Konzultacije sa specijalistom
 • Topografija rožnice – snimanje površine oka
 • Pahimetrija – snimanje debljine rožnice
Josip Brekalo - Poliklinika Vukas

Zbog svoje minimalno invazivne procedure, brzine zahvata i brzog oporavka, SMILE metoda idealno je rješenje za profesionalne sportaše, letačke i vojne posade te sve osobe s izrazito aktivnim načinom života i kojima je prijeko potrebno vraćanje svakodnevnim aktivnostima što prije nakon zahvata.

Priprema

Ako nosite kontaltne leće, potrebno ih je izvaditi tri dana prije zahvata. Na dan operacije ne preporučujemo korištenje preparativne i dekorativne kozmetike te parfema. Na zahvat ne morate nositi dodatnu robu, papuče, mantile i sl., sve potrebno dobit ćete u našoj Poliklinici.

Na dogovoreni termin dođite bez šminke.

Tijek zahvata

Na dan zahvata pacijent dolazi u Polikliniku i potpisuje informativni pristanak za lasersku korekciju dioptrije ReLEX SMILE metodom. U pristanku ispunjavate svoje osobne podatke (ime, prezime, datum rođenja), koje oko se operira i potpisom dajete suglasnost za zahvat. Pristanak spajamo sa svim prijašnjim nalazima dobivenim na kompletnom i detaljnom pregledu s našim refraktivnim kirurgom.

Pola sata prije laserskog tretmana možete, ako želite, dobiti sredstvo za smirenje, ali možemo vam već sada obećati da za istim neće biti potrebe!

Nakon pročitanog i potpisanog pristanka, naša medicinska sestra dolazi po vas i vodi vas u predprostor u kojem oblačite opremu za operacijski zahvat koju čine mantil, kapica i nazuvci na obući. Nakon oblačenja zaštitne opreme, ulazite u operacijsku salu gdje će vam se nakapati kapljični anestetik u oko.

SMILE metoda korekcije dioptrije

Riječ je o vrsti anestezije u kojoj nema uboda i potpuno je bezbolna. Nakon početka djelovanja anestetika (30 sek) liježete na kirurški stol i na oko se postavlja držač (blefarostat) koji zaustavlja treptanje i omogućuje da je oko otvoreno tijekom cijelog zahvata. Oko koje se ne operira je prekriveno.

Prije samog početka zahvata, medicinsko osoblje na glas čita vaše podatke iz lasera, koji su već unaprijed uneseni, a kirurg ih još jednom uspoređuje s vašim nalazima. Izrazito nam je bitno da je cjelokupan proces transparentan i jasan svim našim pacijentima jer želimo da se u svakom trenutku osjećate potpuno sigurno.

Posljednji korak prije početka zahvata je fiksiranje oka za postupak pomoću umjetne ‘kontaktne leće’ u obliku vaše rožnice. Zahvat je potpuno bezbolan i odvija se u tri kratke faze:

 1. Stvaranje lentikula – kreiranje komadića tkiva u obliku diska (lentikul) pomoću VisuMax femtosekundarnog lasera. Tijekom navedenog procesa, vidjet ćete jaku svjetlosnu točku, ali ništa nećete osjetiti. Odmah nakon pripreme lenitukula, laser izvodi mikrorez u veličini od 2-3 mikrometara na rožnici.
 2. Uklanjanje lentikula – kroz taj isti mikrorez, kirurg izrazito visokom preciznošću, opušta i vadi lentikul, a da pritom ne dolazi do oštećenja rožnice.
 3. Korekcija refraktivne pogreške oka – nakon što je lentikul uklonjen, rožnica trenutno mijenja svoj oblik i tako ispravlja refraktivnu pogrešku koja je bila prisutna (miopija i/ili astigmatizam).
SMILE metoda

Cijela procedura, od pripreme do završetka zahvata traje 15 minuta, a sam rad lasera samo 24-28 sekundi!

ReLEX SMILE je najmodernija, minimalno invazivna metoda s ‘one step’ sustavom u kojem se cijeli kirurški zahvat izvodi samo femtosekundarnim laserom. Dioptrija se uklanja besprijekornom stabilnošću i preciznošću.

Era uklanjanja laserske dioptrije ‘sa smiješkom’ je definitivno započela!

 

Oporavak

Neposredno nakon zahvata idete kući, a zbog minimalno invazivnog pristupa nisu potrebne nikakve post kirurške mjere opreza. Na operirano oko ne stavlja se zaštitni flaster, a od terapije prepisuju vam se samo antibiotske kapi koje su prevencija od infekcije. Na prvu kontrolu dolazite odmah idući dan nakon zahvata na kojoj ćete dobiti detaljna uputstva za sve sljedeće kontrole i daljnjem korištenju terapije.

Kod većine pacijenata vidna oštrina je vrlo dobra već dan ili dva nakon zahvata, a u potpunosti se stabilizira nakon 7 dana. U prvih 24 sata nakon zahvata moguće je pojačano suzenje oka i blago smetanje svjetlosti, ali što je u potpunosti očekivano nakon SMILE metode uklanjanja dioptrije. Već drugi dan nakon operacije možete se vratiti na posao, tuširati se i prati kosu.

Mjere opreza

Kod SMILE metode komplikacije su vrlo rijetke. Liječnik Poliklinike Vukas će vas upoznati sa svim potencijalnim komplikacijama i mjerama opreza za vrijeme konzultacija.

Cijena

U cijenu zahvata uključena je kapljična terapija nakon zahvata i sve kontrole koje slijede (najčešće 3 dolaska).

U cijenu zahvata nije uključen prvi pregled za lasersko uklanjanje dioptrije, ali do kraja mjeseca možete iskoristiti 30% popusta na pregled za SMILE metodu korekcije dioptrije. 

U suradnji s bankama, Poliklinika Vukas osigurava mogućnost plaćanja na rate, ali i beskamatno plaćanje do određenog broja rata.

Više o načinima plaćanja i cijenu zahvata možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike OVDJE

Zahvat izvode

 • Damir BosnarProf. dr. sc. Damir Bosnaročna pozadina, refraktivna kirurgija, siva mrenaSaznajte više
 • Neven MiličićDr. med. Neven Miličićopći oftalmološki pregledi, refraktivna kirurgija, dječja oftalmologijaSaznajte više

Pošaljite nam upit

  Poliklinika Vukas
  Kako Vam možemo pomoći? Pošaljite nam poruku i odgovorit ćemo u najkraćem mogućem roku.