Ugradnja STAAR ICL fakičnih leća

Imate poteškoća sa čitanjem teksta? Ne brinite! Stisnite play i POSLUŠAJTE GA.
0:00
0:00

Vaše oči i vaš vid jedinstveni su, a STAAR ICL fakične leće predstavljaju upravo to -personalizirani pristup korekciji vida, prilagođen samo vašim specifičnim potrebama! Što su to točno STAAR ICL leće, koje su njihove prednosti i zašto imaju transformacijski učinak na živote pacijenata, saznajte u nastavku!

Što su to STAAR ICL fakične leće?

Riječ je o fakičnim intraokularnim lećama koje su dizajnirane za implantaciju unutar oka, točnije, u prostor između vaše prirodne leće i šarenice. Tijekom ugradnje ove vrste leća, prirodna leća zajedno sa svim svojom funkcijama ostaje netaknuta. Cilj ovog sigurnog i brzog zahvata (15 min) je ispravljanje refraktivne pogreške oka te samim time oslobođenje od naočala i/ili kontaktnih leća. Uvođenjem STAAR ICL leća u ponudu otvorili smo za vas uzbudljivo i novo poglavlje refraktivne kirurgije u Poliklinici Vukas!

Napomena

IOL – intraokularna leća/leća unutar oka,
FAKIČNA leća – naziv 'fakična' se odnosi na činjenicu da se ova vrsta leća ugrađuje u oko bez uklanjanja prirodne leće oka.

Ono što STAAR ICL fakične leće izdvaja od zahvata laserske korekcije vida su 3 prednosti:

Prednosti STAAR ICL fakičnih leća

Reverzibilnost/povratnost

Za razliku od laserske korekcije vida, ovaj zahvat je u potpunosti reverzibilan. To znači da ako pacijent poželi drugačiju metodu korekcije vida u budućnosti ili je došlo do promjene dioptrije – fakičnu leću moguće je zamijeniti uz izrazito minimalan utjecaj na strukturu oka.

Rješenje za širok spektar refraktivnih pogrešaka

STAAR ICL leće prikladne su za korekciju kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma i upravo ih ta svestranost čini odličnom opcijom za pojedince s različitim potrebama.

Visokokvalitetan vid

Najčešće povratne informacije pacijenata nakon ugradnje ICL-a su poboljšana kontrastna osjetljivost, smanjeni odsjaji i dobar noćni vid čime se odmah poboljšava i ukupni vizualni doživljaj svijeta oko sebe.

Visokokvalitetan vid

Visokokvalitetan vid

Vrhunske tehnološke karakteristike STAAR ICL leća

1. Biokompatibilni collamer materijal;

Riječ je o jedinstvenom materijalu koji u sebi sadrži kolagen i kopolimer te koji u dodiru s okom ne izaziva nikakva oštećenja ili alergijske reakcije organizma. Također, ova vrsta materijala leće pruža potpuno prirodno kretanje unutar oka i vi niti u jednom trenu nećete imati osjećaj da je leća ugrađena.

2. Preciznost i personalizacija;

Jedna od istaknutih značajki ICL-a je njezina mogućnost prilagodbe jedinstvenoj anatomiji oka svakog pacijenta. Upravo takva personalizacija povećava i osigurava preciznost postupka što rezultira vrhunskim rezultatom.

3. UV zaštita;

STAAR ICL leće opremljene su ultraljubičastom UV zaštitom koja pomaže u zaštiti očiju od štetnih UV zraka pridonoseći cjelokupnom zdravlju očiju pacijenta.

STAAR ICL fakična leća

STAAR ICL fakična leća

Tko je kandidat za ovaj zahvat?

Ugradnjom STAAR ICL fakične leće korigiramo:

 • MIOPIJU (kratkovidnost) do -20,00 dioptrija
 • HIPEROPIJA (dalekovidnost) do +10,00 dioptrija
 • ASTIGMATIZAM DO -/+6,00

Također, kandidati su svi pacijenti u starosti od 20 – 60 godina koji imaju stabilnu dioptriju.

Kandidati za ugradnju STAAR ICL fakične leće

Kandidati za ugradnju STAAR ICL fakične leće

Napomena

Ako imate više od 45 godina i odlučili ste se na ugradnju STAAR ICL leća, postoji vjerojatnost da će biti potrebno nositi naočale za rad na blizu (čitanje, mobitel, kompjuter, itd)

Kako bismo utvrdili jeste li idealan kandidat za ugradnju STAAR ICL fakične leće potrebno je obaviti detaljan pregled vida koji uključuje sljedeće:

 • Kontrolu dioptrije
 • Mjerenje očnog tlaka
 • Skijaskopiju
 • Pregled biomikroskopom
 • Konzultacije sa specijalistom
 • Topografija rožnice – snimanje površine oka
 • Pahimetrija – snimanje debljine rožnice
 • ACD – dubina prednje očne sobice

Kako izgleda zahvat?

U Poliklinici Vukas ugradnja leće izvodi se ambulantno što znači da neposredno nakon zahvata i kratke opservacije liječnika idete kući. Iako je zahvat siguran, brz i bezbolan, riječ je o složenom mikrokirurškom zahvatu za koji je potreban iskusan i vješt kirurg. U našoj Poliklinici ovu ulogu ima vrhunski prof.dr.sc. Damir Bosnar koji iza sebe ima velik broj odrađenih zahvata i zadovoljnih pacijenata te s razlogom nosi titulu Najdoktora već 6 godina zaredom. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji uz primjenu kapljičnog anestetika i traje svega 10 do 15 minuta (po oku) te isti dan možete napraviti operaciju oba oka. Prilikom zahvata, u prostor između vaše prirodne leće i šarenice ugrađuje se dodatna biokompatibilna leća koja korigira vašu dioptriju. Tijekom spomenutog procesa vaša prirodna leća zajedno sa svim svojim funkcijama ostaje netaknuta.

Koliko traje oporavak nakon zahvata?

Sat vremena nakon zahvata ostajete u Poliklinici na observaciji liječnika i nakon tog idete kući, a oko ne treba biti pokriveno. Prvi dan vid je zamagljen zbog proširenih zjenica, ali već drugi dan očekuje se poboljšanje vida. Nakon operacije primjenjuje se terapija u obliku antibiotskih kapi koja se kapa 3-4 puta na dan kroz iduća tri do četiri tjedna.

Na prvu kontrolu dolazite odmah jutro nakon zahvata na kojoj ćete dobiti detaljna uputstva o idućim kontrolama i daljnjem korištenju terapije.

Prvih 7 dana je zabranjeno trljanje očiju, umivanje vodom, teži fizički napor, odlazak u saunu itd.

Zahvat izvodi

 • Damir BosnarProf. dr. sc. Damir Bosnaročna pozadina, refraktivna kirurgija, siva mrenaSaznajte više

Pošaljite nam upit

  Poliklinika Vukas
  Kako Vam možemo pomoći? Pošaljite nam poruku i odgovorit ćemo u najkraćem mogućem roku.