Najčešći problemi vida kod djece

Što je refraktivna greška?

Refraktivne pogreške oka najčešći su razlozi zašto će roditelj potražiti pomoć oftalmologa za svoje dijete, ali o čemu je točno riječ?

Ono što nam svima omogućuje da vidimo svijet koji nas okružuje je način na koji naše oči lome svjetlost. Refraktivna pogreška je optičko nesavršenstvo koje sprečava oko da pravilno fokusira svjetlo i razlog zbog kojeg je potrebno nositi naočale kako bi se ista pravilno korigirala. Slabovidnost ili ambliopija te strabizam (neprirodan položaj oka) najčešće nastaju kao posljedica refraktivne pogreške, pogotovo ako je velika razlika u iznosu dioptrije lijevog i desnog oka.

Ambliopija/slabovidnost

Prvo mjesto, među najčešćim bolestima oka koje je potrebno liječiti u dječjoj dobi, zauzima slabovidnost ili ambliopija. Riječ je o očnom razvojnom poremećaju pri kojem oko ne razvija normalnu vidnu oštrinu.

Dijete će jasno pokazati znakove slabijeg vida ako su vidne oštrine smanjene na oba oka i roditelj će potražiti pomoć stručnjaka. No, ako je riječ o oslabljenom vidu na samo jednom oku – dijete nesvjesno koristi samo ‘bolje’ oko, dolazi do nenamjernog zanemarivanja slabijeg i roditelj ne primjećuje promjenu. U tom slučaju, mozak preuzima informacije samo iz dominantnijeg oka, a sve ostale potiskuje što je ujedno i glavni uzrok nastanka i razvoja slabovidnosti.

Ako se slabovidnost otkrije rano u djetinjstvu i ispravno tretira, može se izbjeći slabljenje vida, daljnji razvoj očne problematike te naravno poboljšanje stanja a ne samo zaustavljanje progresije. Preventivan pregled i rano otkrivanje ključni su koraci koji će vašoj djeci osigurati pravilan i zdrav razvoj te bezbrižno djetinjstvo koje zaslužuju!

Strabizam ili bježanje oka

Što to znači kada djetetu bježi oko? Kada vidne osi nisu poravnate i slika nije jednostruka te se mozak koristi slikom samo jednog oka koje postaje vodeće dok isključeno oko postaje slabovidno, odnosno lijeno. Iako se strabizam doživljava kao ‘kozmetička pogreška’, paralelan položaj očiju izrazito je bitan za kvalitetan razvoj vida. Strabizam se najčešće javlja u prvim godinama života, u vrijeme kada je vid najaktivniji.

Njegovi uzroci su brojni, ali najčešće problem ‘leži’ u građi i jačini očnih mišića. Naše oko pokreće šest vanjskih mišića koji kontroliraju pokrete očiju. Kod strabizma, očni mišić je prejak ili preslab što i dovodi do neželjenog nesklada. Dijagnozu je potrebno postaviti što ranije kako bi se što prije započelo liječenje i spriječila pojava slabovidnosti.

Pošaljite nam upit

    Poliklinika Vukas
    Kako Vam možemo pomoći? Pošaljite nam poruku i odgovorit ćemo u najkraćem mogućem roku.