Oftalmološki pregled za djecu

Kada obaviti prvi pregled vida kod djece?

Roditelj ste i pitate se kada je pravo vrijeme za prvi oftalmološki pregled vašeg djeteta? Odgovor glasi – Nikada nije prerano!

Dijete se rađa formiranog osjetila vida, ali njegov mozak nije dovoljno ‘zreo’ za analiziranje slike i interpretaciju onoga što oko vidi. Kako se mozak razvija, tako se poboljšava i djetetov vid.

Vid se postupno razvija do sedme godine života i izrazito je važno naglasiti ako se određena problematika propusti ili pravovremeno ne liječi u tom istom razdoblju, kasnije je nenadoknadiva. Iz tog razloga, važno je obaviti prvi pregled što ranije!

Savjet oftalmologa roditeljima je da se prva provjera vida obavi u dobi od tri godine jer je dijete tada dovoljno suradljivo i zrelo da se odradi cjelokupan pregled. No, ako postoji sumnja da dijete ne vidi dobro ili u obitelji postoji povijest očnih bolesti tada je preporuka da se pregled obavi i ranije

Što uključuje pregled vida kod djece?

Kompletan oftalmološki pregled kod djece traje minimalno 60 minuta i obuhvaća:

1. Razgovor s pacijentom i roditeljem/uzimanje anamneze

2. Ispitivanje vidne oštrine na blizinu i daljinu

Metode ispitivanja vidne oštrine razlikuju se ovisno o dobi djeteta. Djeca školske dobi čitaju slova na zaslonu prvo s jednim preklopljenim okom, a onda i bez preklapanja. Kod djece predškolske dobi koriste se razne sličice (Lea chart/simboli) koje su napravljene po istim mjerilima kao i slova za stariju dob. Ako dijete već nosi naočale ili leće ispitivanje vidne oštrine mjerimo s i bez pomagala za vid (naočale i kontaktne leće).

3. Strabološki status i ispitivanje binokularnog vida

Određivanje točnog kuta škiljenja (strabizam) odnosno provjera pokretljivosti, položaja i suradnje oba oka pomoću stereotestova. Riječ je o provjeri funkcioniranja ili rada očiju kao para. Razlika u dioptriji i/ili vidnoj oštrini može utjecati na komunikaciju jednog oka s drugim što može dovesti do strabizma (bježanja oka prema unutra ili prema van).

4. Skijaskopija – objektivno određivanje dioptrije

Dječje oko vrlo je prilagodljivo i s lakoćom prikriva i veće dioptrije ako se radi o plus dioptriji odnosno dalekovidnosti. Dok kod minus dioptrije ili kratkovidnosti ta sposobnost oka može prikazati lažno veću dioptriju. Iz tog razloga, potrebno je proširiti zjenice pomoću kapi kako bi se isključila prilagodba (akomodacija) i dobili najtočniji podaci. Najčešće kapamo oči dva puta u razmaku od 10 minuta.

Nakon što su se zjenice maksimalno proširile, pomoću uređaja (skijaskopa) odrađuje se objektivna dioptrija. Riječ je o dioptriji koja je prisutna bez obzira na subjektivne faktore kao što su umor, stres, manjak koncentracije, nerazumijevanje i slabija suradnja mlađih pacijenata. Važno je spomenuti da vrlo često objektivna dioptrija nije ona koju djeca kasnije nose u naočalama.

5. Pregled prednjeg i stražnjeg segmenta oka

Dio pregleda koji se odvija na biomikroskopu u sklopu kojeg dječji oftalmolog detaljno provjerava zdravstveno stanje oka kako bi se isključile eventualne prirođene anomalije tj. stanja koja bi zahtijevala liječenje i praćenje od strane stručnjaka (katarakta, problemi s vidnim živcem i sl.).

6. Mišljenje i preporuka

Savjet roditeljima: Preporučujemo vam da kod kuće djetetu objasnite da će se u oči kapati kapljice koje ništa ne bole, ali da će nekoliko sati nakon pregleda ili taj dan mutnije vidjeti. Pregled je potpuno bezbolan i koriste se razna pomagala, sličice i simboli kako bi se dijete opustilo i prihvatilo pregled kao igru.

Pregled djece od 4 godine starosti pregledava

  • Neven MiličićDr. med. Neven Miličićopći oftalmološki pregledi, refraktivna kirurgija, dječja oftalmologijaSaznajte više

Pošaljite nam upit

    Poliklinika Vukas
    Kako Vam možemo pomoći? Pošaljite nam poruku i odgovorit ćemo u najkraćem mogućem roku.