Vitrektomija (PPV)

Očna pozadina

Što je to vitrektomija (PPV)?

Imate poteškoća sa čitanjem teksta? Ne brinite! Stisnite play i POSLUŠAJTE GA.
0:00
0:00

Vitrektomija je mikrokirurška operativna tehnika u kojoj se sa specijalnim instrumentima operiraju različite bolesti i stanja mrežnice i staklovine. Neka od najčešćih stanja kod kojih je potrebno raditi takav tip zahvata su:

 • Ablacija (odvajanje) mrežnice
 • Epiretinalna membrana
 • Ruptura makule (žute pjege)
 • Komplikacije kod dijabetesa
 • Strano tijelo u oku
 • Krv u oku (haemoftalmus)
 • Zamućenja u staklovini
 • Strano tijelo u oku
 • Subluksirana leća
 • Endophthalmitis

 

Priprema prije zahvata

Na zahvat je potrebno doći na tašte, detaljne upute oko konzumiranja hrane i pića prije zahvata dobit ćete od strane liječnika ili medicinske sestre. Poželjno je sa sobom na zahvat povesti pratnju. Na pregledu ste dobili popis pretraga koje je potrebno napraviti za zahvat te Vas molimo da iste ponesete sa sobom ili nam ih pošaljete na info@poliklinikavukas.hr. Na dogovoreni termin dođite bez šminke. Ako nosite kontaktne leće molimo Vas da ih skinete večer prije zahvata i više ne nosite.

Opis zahvata

Vitrektomija obično traje oko 45-60 minuta, ali u kompliciranim slučajevima može trajati i dulje. Računajte da ćete zajedno s pripremom prije zahvata u našoj Poliklinici provesti oko 2 sata. Neposredno prije operacije pregledat će Vas anesteziolog i po potrebi još jednom kirurg. Ovakve operacije se u većini slučajeva rade u lokalno potenciranoj anesteziji, ali u posebnim i kompliciranim slučajevima postoji mogućnost za općom anestezijom.

Nakon standardne predoperativne pripreme prvi korak zahvata je najčešće uklanjanje sive mrene, ako je ista prisutna. Ovaj dio zahvata obično traje 10-15 minuta. Na rožnici se radi 2.2mm rez (koji nije potrebno šivati) i kroz koji se, uz pomoć ultrazvučne sonde, odstranjuje vaša prirodna i ugrađuje nova umjetna leća. Ta leća doživotno ostaje u oku. Nakon toga slijedi odstranjenje staklovine (vitreusa) pomoću posebnog instrumenta koji se naziva vitrektom. Za pristup vitreusu većina kirurga koristi dio oka koji se naziva „pars plana“ zbog najmanjeg rizika od dodatnih komplikacija. Otklanjanje mrene i vitreusa omogućuje kirurgu bistar pogled na očnu pozadinu kako bi se mogao posvetiti tretiranju primarnog problema. Kao dodatnu pomoć koristi se poseban izvor svijetla i specijalna lupa (BIOM) koja se montira na operacijski mikroskop. Ako se intraoperativno pokaže potreba, kirurg se može odlučiti napraviti laserski tretman mrežnice koji se naziva endofotokoagulacija. Pravilnom aplikacijom laserskih pečata pomažemo cijeljenju i zadržavanju mrežnice u njenom prirodnom položaju. Zadnji korak zahvata podrazumijeva stavljanje „tamponade“ kako bi se osigurala stabilnost svih struktura u unutrašnjosti oka. Ovisno o tijeku zahvata kirurg se može odlučiti za više opcija tamponade. Jedna je stavljanje ekspanzivnog plina, najčešće se koristi hexaflorid (SF6) koji miješan sa sterilnim zrakom ostaje u oku sve dok ih postepeno ne zamijeni očna vodica koju prirodno stvara samo oko. Očekivano je da vidna oštrina nakon zahvata bude relativno slaba dok je u oku još oko 50% plina. Ukoliko je stavljen plin, prvih par dana nakon zahvata preporuča se što više vremena držati glavu u spuštenom položaju prema naprijed. Druga tehnika je stavljanje silikonskog ulja. Ova metoda se često koristi kod ablacije (odvojenja) mrežnice. Silikonsko ulje može ostati u oku više mjeseci što je izrazito pogodno u situacijama kada je potrebno na duže vrijeme tamponirati odvojenu mrežnicu. Dokle god je silikonsko ulje u oku očekivano je da vidna oštrina bude nešto lošija. Silikonsko ulje se obično vadi iz oka 3-6 mjeseci nakon zahvata, ali po potrebi može ostati i dulje. Vađenje ulja je zahvat koji se isto tako izvodi u lokalno potenciranoj anesteziji, ali traje kraće nego prvi zahvat.

Oporavak

Svaka vitrektomija je izrazito individualna i ovisi o nizu čimbenika zbog čega može biti teško dati pretpostavke o samom oporavku i konačnom ishodu zahvata. Rezultati vitrektomije su uspješni u oko 80% slučajeva, a na konačnu kvalitetu vida ponekad možemo čekati i do 6 mjeseci nakon zahvata. Konačna kvaliteta vida nakon zahvata najviše ovisi o tome da postoji li oštećenje ili neke druge degenerativne promjene makule (žute pjege). Ako se radi o ablaciji mrežnice očekivani rezultat je bolji, ako makula nije zahvaćena ablacijom.

Oko nakon operacije ostaje prekriveno do kontrole drugi dan. Prvih 10 dana nakon operativnog zahvata zabranjeno je trljati oči, brisati lice nesterilnim maramicama, umivati se vodom, preporuča se tuširati od vrata na niže i suzdržavanje od fizičkog napora. Držite se uputa vezano za držanje glave i položaja za spavanje koje ste dobili od strane kirurga. Upravljanje motornim vozilima ne preporučujemo minimalno 10 dana nakon operativnog zahvata.

Nakon operacije primjenjuje se terapija u obliku antibiotskih kapi koju je potrebno kapati prema uputama liječnika, najčešće oko 3-4 tjedna po shemi koju ćete dobiti nakon zahvata. Na prvoj kontroli koja je planirana odmah drugi dan nakon zahvata dobiti ćete detaljna uputstva o idućim kontrolama i daljnjem korištenju terapije. Moguće je da nakon zahvata privremeno dođe do suhoće sa popratnim osjećajem peckanja ili žuljanja u operiranom oku. U tom slučaju liječnik će propisati odgovarajuću terapiju, najčešće umjetne suze ili gel za još bolje vlaženje oka.

Mjere opreza

Neke od mogućih komplikacija nakon zahvata su: zamućenje rožnice, puknuće lećne ovojnice, oštećenje šarenice, krvarenje u oku, zaostale lećne mase, nemogućnost ugradnje umjetne leće, oticanje mrežnice (CME), povišen očni tlak, reablacija (ponovno odizanje mrežnice) i zamućenje očne leće (siva mrena) ukoliko ista nije otklonjena prilikom zahvata. Ukoliko je stavljano silikonsko ulje u oko, može doći do disperzije istog.

Moguće je da nakon zahvata dođe do situacije koja ovdje nije opisana. Komplikacije mogu uvjetovati slabljene vida. Kao najozbiljniju komplikaciju treba spomenuti upalu svih očnih ovojnica (endoftalmitis) koji se podacima iz literature pojavi na jednog pacijenta od 1000 operiranih. Takva upala može dovesti do slabljenja vida, sljepoće ili čak gubitka operiranog oka.

Cijena

U cijenu zahvata uključeno je sljedeće:

 • Pars plana vitrektomija (PPV) za jedno oko
 • Kontrole i sve potrebne dodatne oftalmološke pretrage do 6 mjeseci nakon zahvata
 • Terapija antibioticima i umjetnim suzama za prvih mjesec dana

Vađenje silikonskog ulja nije uključeno u cijenu zahvata i dodatno se naplaćuje.

Sve ostale usluge, koje nisu uključene u cijenu zahvata, plaćaju se po redovnom cjeniku Poliklinike Vukas.

Zahvat izvodi

 • Damir BosnarProf. dr. sc. Damir Bosnaročna pozadina, refraktivna kirurgija, siva mrenaSaznajte više
Očna pozadina

Pošaljite nam upit

  Poliklinika Vukas
  Kako Vam možemo pomoći? Pošaljite nam poruku i odgovorit ćemo u najkraćem mogućem roku.